Vertaal deze pagina naar:

DAG X IS DE NIEUWE OPENBARE HOORZITTINGDATUM VOOR JULIAN ASSANGE

19-02-2024

Julian Assange is misschien wel de belangrijkste journalist en uitgever van onze tijd. 

Julian Assange zit momenteel in zijn vijfde jaar in de streng beveiligde gevangenis van Belmarsh, Zuidoost-Londen, omdat hij nauwkeurige en vernietigende verslagen van Amerikaanse oorlogsmisdaden heeft onthuld.

Dag X is de nieuwe datum voor de openbare hoorzitting voor Julian Assange. Dit zou de laatste kans kunnen zijn om zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij een gevangenisstraf van 175 jaar tegemoet ziet, tegen te houden. Een effectief doodvonnis. 

In de aftelling van de video (zie onder) zie je een compleet overzicht van waar Julian Assange mee te maken krijgt tijdens de tweedaagse openbare hoorzitting die begint op 20 februari om 8.30 uur GMT.

Julian Paul Assange (Townsville, 3 juli 1971) is een Australische journalist, programmeur (voormalige hacker) en internetactivist, bekend van de oprichting van WikiLeaks, een klokkenluiderwebsite.

Assange werd in 1971 in Townsville (Queensland) geboren, zijn ouders hadden een reizend theatergezelschap, met als gevolg dat hij les kreeg op 37 verschillende scholen. Hij studeerde aan 6 universiteiten in Australië.

Als hacker verkreeg hij toegang tot computers van onder andere een Australische universiteit en een telecommunicatiebedrijf, naar eigen zeggen om hun veiligheidsgaten te testen maar hij werd niettemin veroordeeld vanwege computervredebreuk.

Na zijn periode als hacker vestigde Assange zich aanvankelijk in Melbourne als programmeur.

In 1993 startte Assange samen met vrienden de Australische internetprovider Suburbia die in 2015 nog steeds actief was. Tussen 1997 en 2000 ontwikkelde Assange samen met Suelette Dreyfus en Ralf Weinmann Rubber Hose, een computerprogramma voor de encryptie van informatie.

Assange richtte in 2006 WikiLeaks op. Sinds bekend werd dat hij betrokken is bij WikiLeaks had hij geen vaste woon- of verblijfplaats meer; hij sliep op luchthavens en bij vrienden over de hele wereld om te voorkomen dat hij in handen zou vallen van Amerikaanse veiligheidsdiensten.[2] Het Pentagon heeft gemeld dat zij Julian Assange graag willen spreken met betrekking tot het lekken naar en publiceren door WikiLeaks van de video met de naam Collateral Murder waarin te zien is dat tijdens een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Bagdad 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van persbureau Reuters gedood werden.

Assange kwam op 21 juni 2010 even uit zijn schuilplaats om te spreken tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement in Brussel over (zelf)censuur en vrijheid van meningsuiting in Europa.

Op 26 december 2010 raakte bekend dat Assange de rechten voor een nog te schrijven autobiografie voor 980.000 euro verkocht heeft aan twee uitgeverijen. Naar eigen zeggen heeft hij het geld nodig voor het opbouwen van zijn verdediging tegen een Zweedse aanklacht.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange

Julian Assenge

Hoe zit het met de aanklachten tegen Assange volgens Amnesty?

Assange kwam in 2010 in het vizier van de Zweedse justitie. Twee vrouwen beschuldigden hem van verkrachting. In de documentaire Risk van Laura Poitras omschrijft de WikiLeaks-oprichter de beschuldigingen als een 'gestoord feministisch complot'. Zweden zou hem willen uitleveren aan de VS. Daar willen de autoriteiten hem aanpakken vanwege de publicaties over Irak en Afghanistan.

Vanuit Londen vocht Assange tegen de uitlevering. Toen hij die zaak in 2012 verloor, vluchtte Assange, die in afwachting van de uitspraak op borgtocht was vrijgelaten, naar de Ecuadoraanse ambassade. Daarvandaan bleef hij WikiLeaks aansturen.

In april dit jaar werd Assange opgepakt en overgebracht naar de beruchte Londense Belmarsh-gevangenis. Daar moet hij elf maanden zitten wegens het schenden van de borgtochtvoorwaarden.

Intussen heeft het Zweedse OM besloten het strafrechtelijk vooronderzoek tegen Assange te heropenen. Ook hebben de VS om zijn uitlevering gevraagd: er liggen achttien aanklachten klaar, goed voor een maximale gevangenisstraf van 175 jaar. De Amerikaanse justitie verdenkt hem onder meer van samenspanning tot een computerinbraak in 2010, waarmee klokkenluider Chelsea Manning toegang had moeten krijgen tot staatsgeheime stukken.

Amnesty roept Londen op Assange niet uit te leveren aan de VS, vanwege het 'reële risico' op schending van het folterverbod en een mogelijke doodstraf.

WikiLeaks en Assange zouden vermoedelijk nooit zo beroemd zijn geworden zonder Chelsea Manning, de Amerikaanse soldaat die WikiLeaks in 2010 de bestanden over de oorlogen in Irak en Afghanistan leverde. In 2013 werd Manning hiervoor veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Aan het einde van zijn presidentschap besloot Barack Obama haar straf te verkorten.

Desondanks is ze in maart van dit jaar opnieuw opgepakt omdat ze weigert tegen Assange te getuigen. In mei werd Manning weer vrijgelaten, al kreeg ze wel meteen een nieuwe dagvaarding aan haar broek. Karin Spaink heeft meer met haar te doen dan met Assange: 'Zij is de échte klokkenluider.'

Bron: https://www.amnesty.nl/wordt-vervolgd/hoe-is-het-eigenlijk-met-julian-assange

ONZE NIEUWSTE ARTIKELEN