Vertaal deze pagina naar:

DE SCHADUW GESCHIEDENIS VAN DE GEHEIME BIS BANK DIE DE WERELD BESTUURT

17-12-2022

De PDF van "Tower of Basel" vertelt het verhaal achter de schermen van de Bank for International Settlements (BIS): de eigen bank van de centrale bankiers


Gecreëerd door de gouverneurs van de Bank of England en de Reichsbank in 1930, en beschermd door een internationaal verdrag, zijn de BIS en haar activa wettelijk buiten het bereik van enige regering of jurisdictie.

De bank is onaantastbaar.

Zwitserse autoriteiten hebben geen jurisdictie over de bank of haar gebouwen.


In de onderstaande PDF staat het volgende geschreven:


Introductie 's werelds meest exclusieve club heeft achttien leden.

Ze verzamelen zich om de maand op een zondagavond om 19.00 uur in conferentieruimte E in een rond torengebouw waarvan de getinte ramen uitkijken op het centraal station van Basel.

Hun gesprek duurt een uur, misschien wel anderhalf uur. Sommige aanwezigen nemen een collega mee, maar de assistenten spreken zelden tijdens dit meest vertrouwelijke conclave.

De vergadering wordt gesloten, de assistenten vertrekken en de overgeblevenen trekken zich terug voor het diner in de eetzaal op de achttiende verdieping, er terecht van overtuigd dat het eten en de wijn fantastisch zullen zijn.

De maaltijd, die doorgaat tot 23.00 uur of middernacht, is waar het echte werk wordt gedaan. Het protocol en de gastvrijheid, die al meer dan acht decennia worden aangescherpt, zijn onberispelijk. Alles wat aan de eettafel wordt gezegd, mag, zo wordt begrepen, elders niet worden herhaald.

Weinig of geen van degenen die genieten van hun haute cuisine en grand cru-wijnen - sommige van de beste die Zwitserland te bieden heeft - zouden door voorbijgangers worden herkend, maar onder hen bevinden zich een groot aantal van de machtigste mensen ter wereld.

Deze mannen - het zijn bijna allemaal mannen - zijn centrale bankiers. Ze zijn naar Bazel gekomen om het Economisch Raadgevend Comité (ECC) van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), de bank voor centrale banken, bij te wonen. Tot de huidige leden behoren Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve; Sir Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England; Mario Draghi, van de Europese Centrale Bank; Zhou Xiaochuan van de Bank of China; en de presidenten van de centrale banken van Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden, Canada, India en Brazilië. Jaime Caruana, voormalig gouverneur van de Bank of Spain, algemeen directeur van de BIS, sluit zich bij hen aan.


Lees verder in de PDF (Engelstalig) die U hieronder kunt downloaden >>