Vertaal deze pagina naar:

DE VORM EN INDELING VAN DE TWEEDE KAMER

12-11-2022

Kijk eens goed naar de onderstaande foto van de Tweede Kamer?


 Niets is toeval!


Waar lijkt deze vorm op van de Tweede Kamer?


Hoeveel stoelen zijn er aanwezig en hoe zijn ze ingedeeld?

Alles heeft een betekenis, over alles is nagedacht. Het huidige satanische NAZI regiem communiceert met kleuren, nummers en symbolen. Dat wordt ook hun ondergang wordt weleens geschreven.


De zetelindeling belangrijker is dan in eerste instantie lijkt. De eerste conclusie is dan ook dat de zetelindeling van invloed is op de besluiten die het parlement neemt.

De 150 zetels in de plenaire zaal van de Tweede Kamer zijn verdeeld in zes blokken van 25 zetels. Elk blok bestaat weer uit zes rijen van respectievelijk 2, 3, 4, 5, 5 en 6 zetels. Dit voldoet aan een aantal basisprincipes: de partijen zitten gegroepeerd, de zes grootste partijen bezetten elk twee van de voorste zetels, en er is een traditioneel economische links-rechts afspiegeling van de partijen zichtbaar.

Onderzoek eens of het stemgedrag van een parlementslid wordt beïnvloed door het stemgedrag van zijn/haar fysieke buren?

Een onderzoek uitgevoerd door Saia (2018) heeft laten zien dat dit inderdaad zo is. Met andere woorden: een parlementslid gaat stemmen zoals zijn/haar buren stemmen, en de buren stemmen zoals het parlementslid gaat stemmen. Dat betekent dat de zetelindeling belangrijker is dan in eerste instantie lijkt. De eerste conclusie is dan ook dat de zetelindeling van invloed is op de besluiten die het parlement neemt.


Figuur 1: De huidige zetelindeling in de Tweede Kamer na de verkiezingen van 2021
Figuur 1: De huidige zetelindeling in de Tweede Kamer na de verkiezingen van 2021

Werkt een andere zetelindeling depolariserend?


In een interview met het AD zei het nieuw gekozen kamerlid Caroline van der Plas (BBB) dat de zetelindeling wilder zou moeten om samenwerking te bevorderen. En inderdaad: het loslaten van het links-rechts spectrum kan een zetelindeling opleveren waarbij parlementsleden van heel verschillende partijen naast elkaar zitten. Lilian Marijnissen zou bijvoorbeeld naast Thierry Baudet kunnen komen te zitten, Simons naast Wilders, en Eerdmans naast Klaver. En aangezien we nu beseffen dat de buren van invloed zijn op het stemgedrag, zal er een depolariserende werking van zo'n zetelindeling uitgaan.

Natuurlijk is het een illusie om te denken dat een 'wilde' zetelindeling meningsverschillen laat verdwijnen, maar het is niet vreemd te veronderstellen dat die leidt tot meer samenwerking en meer vertrouwen tussen partijen.