Vertaal deze pagina naar:

HET EERSTE ROLODEX ONDERZOEK

07-10-2021

Door wie werd het eerste ROLODEX onderzoek wat in 1997 werd opgestart gestopt? En weet je ook waarom?


Rolodex onderzoek

Het onderzoek dat de Amsterdamse politie en justitie uitvoerden met behulp van de ROLODEX (kaartenhouder), was gericht op een netwerk van minderjarige jongensprostitué's en ronselaars die via een (homo-) bordeel/escortbureau werkten.


Het hoofdonderzoek, dat in 1997 werd gestart, leidde tot de vervolging en de veroordeling van de bordeelhouder en één van diens ronselaars. Daarbij kwamen onverwacht de namen van topambtenaren in beeld.

Naar aanleiding hiervan werd onder verantwoordelijkheid van de Amsterdamse hoofdofficier van Justitie in augustus 1998 een multidisciplinair team geformeerd, dat bestond uit personeelsleden van de Rijksrecherche, de BVD, het Bureau Interne Onderzoeken en het bureau Sociale
Jeugd- en Zedenpolitie (SZJP).

Doel was onder meer het verrichten van onderzoek naar vermeend seksueel misbruik van jongens onder de 16 jaar door justitieambtenaren. Dit deelonderzoek, het Rolodex-onderzoek, is genoemd naar de vermeende rolodex (kaartenhouder) van de bordeelhouder met daarin het klantenbestand.

Een van de kroongetuigen (Jetty Bruggenwirth) van het ROLODEX onderzoek spreekt met Neset Temirci over vele namen, pedonetwerken etc.


Jetty Bruggenwirth, één van de kroongetuigen van het ROLODEX onderzoek spreekt als getuige (onder ede) in de getuigenverhoren van Bart van Well.


Nog vragen en/of opmerkingen?

Stuur ons een mail of contact ons middels ons contactformulier.