Vertaal deze pagina naar:

BUNKER MYSTERIE IN GALDER

20-12-2022

In Nederland werden in de vorige eeuw tussen de 15.000 en 25.000 kinderen afgestaan voor adoptie!


Een documentaire over een bunker op een bosperceel in Galder in relatie met Moederheil.

Moederheil is een voormalige kraamkliniek in Breda.

Wat is daar werkelijk gebeurd? Wat heeft zich daar allemaal afgespeeld?

Beluister de video, heeft U herinneringen of tips?

Dan kunt U mailen naar: info@arjantax.nl


Kijk de documentaire Het Geheim van Moederheil

In Nederland werden in de vorige eeuw tussen de 15.000 en 25.000 kinderen afgestaan voor adoptie. Meestal door jonge, ongehuwde vrouwen die zwanger waren geworden. Via zogenoemde doorgangshuizen stonden zij, vaak onder zware druk, hun kind af. Moederheil in Breda was zo'n doorgangshuis.

De afstand met dwang liet diepe sporen na bij de moeders en kinderen. De documentaire 'Het geheim van Moederheil' legt hun pijn bloot.

Op zondag 16 oktober jl. was de documentaire 'Het geheim van Moederheil' te zien op Omroep Brabant televisie op drie verschillende tijdstippen.

Geschreven door Mylêne Nieuwenstein.

Bron ► https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4164172/kijk-de-documentaire-het-geheim-van-moederheil

Moederheil (1915)


Historie van het huis in het Ginneken


In 1915 ontstaat Moederheil: een 'doorgangshuis' bestemd voor katholieke meisjes die ongetrouwd zwanger zijn. In die tijd is dat een grote schande. Veel meisjes kunnen nergens terecht. Het huis wordt geleid door de Kleine Zusters van de Heilige Joseph uit Heerlen. Ter adoptie afstaan van je kind wordt sterk gestimuleerd. dat zou betere kansen bieden voor de moeder en het kind. In 1917 wordt er begonnen met bouwen aan een nieuw huis, dat in 1924 open gaat. Om de financiën op orde te krijgen worden er vanaf dan ook getrouwde zwangere vrouwen opgenomen. Zo ontstaat de eerste volwaardige kraamkliniek in Nederland. De scheiding tussen getrouwde en ongetrouwde moeders is strikt: ze blijven in aparte delen van het huis en hebben zelfs ieder een eigen ingang.

In 1948 is Moederheil nog het grootste doorgangshuis in Nederland. De combinatie van doorgangshuis en kraamkliniek is geen gelukkige. Het bestuur zoekt naar mogelijkheden tot splitsing. De kraamkliniek kan alleen zelfstandig bestaan als deze wordt uitgebreid naar 100 bedden. Daarvoor moeten de Bredase ziekenhuizen hun kraamafdelingen inkrimpen. Dat weigeren ze. Als de zusters zich terugtrekken en moeten worden vervangen door betaalde leken, is dat het begin van het einde. In 1963 wordt Moederheil gesloten. Tot 1986 blijft een kleine (particuliere) kraamkliniek actief.

Bron: https://www.amphia.nl/over-amphia/organisatie/historie/historie-moederheil

De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil


Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was Moederheil het grootste doorgangshuis voor ongehuwde moeders. Na de bevalling moesten ze hun kind afstaan voor adoptie, vaak door rijke, katholieke families. Weliswaar werden daar ook veel Bredanaars uit traditionele huwelijken geboren, maar een deel van de geschiedenis is uitermate schimmig. Een boek door Eugénie Smits van Waesberghe en een radiodocumentaire door René Oomen schetsen een ontluisterend beeld.

Bron ► https://www.brabantcultureel.nl/2018/03/06/de-pijnlijke-adoptiegeschiedenis-van-ongehuwde-moeders-in-moederheil/

Waar ligt Galder in Nederland?


Galder is een dorp in de gemeente Alphen-Chaam, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2021 had het dorp 1.065 inwoners (CBS). Galder behoorde vroeger tot de gemeente Ginneken en Bavel en van 1942 t/m 1996 tot de gemeente Nieuw-Ginneken.

De plaats geniet bekendheid vanwege de naamgeving aan knooppunt Galder en de Galderse Meren. De buurtschappen Balleman en Kerzel (grotendeels) vallen ook onder het dorp Galder.

Bron ► https://nl.wikipedia.org/wiki/Galder