Vertaal deze pagina naar:

OPERATION PAPERCLIP

30-06-2022

De KLM heeft na de Tweede Wereldoorlog een actieve rol gespeeld om voortvluchtige nazi's te helpen ontsnappen naar Argentinië!


Dat meldde de actualiteitenrubriek Netwerk in 2007 op Nederland 2.

"Als je de stukken bekijkt, dan is de indruk onontkoombaar dat de KLM intensief betrokken was bij het vervoer van nazi's'', concludeerde luchtvaarthistoricus Marc Dierikx in de tv-uitzending op basis van documenten uit Amerikaanse en Zwitserse archieven.

Na de Tweede Wereldoorlog was het voor verdachten van betrokkenheid bij het nazi-regime verboden om Duitsland te verlaten. Desondanks namen veel oorlogsmisdadigers de wijk, onder meer naar Zwitserland. Via dat land reisden ze door naar Zuid-Amerika. Ondanks waarschuwingen vanuit de Verenigde Staten vervoerde de KLM verdachte Duitsers via Zürich naar Uruguay en Argentinië.

Het vervoer was lucratief voor de luchtvaartmaatschappij. De nazi's waren bereid om veel geld uit te geven om te ontkomen aan hun berechting.

Netwerk ontdekte dat het kantoor van KLM in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een bemiddelende rol speelde bij de vlucht van nazi's. De praktijken bleven niet onopgemerkt.

In 1949 sprak de Nederlandse ambassade in Argentinië in een brief aan de minister van buitenlandse zaken van het 'onwenselijke van een sterk Duits element bij de KLM-vertegenwoordiging' in Buenos Aires. De KLM zegt in de eigen archieven geen bewijzen te hebben gevonden voor verregaande betrokkenheid bij de vlucht van nazi's.

Desondanks is het volgens historicus Dierikx "moeilijk voorstelbaar" dat de KLM-top in Nederland destijds niet heeft geweten van de hulp die werd verstrekt aan voortvluchtige nazi's.

"Dat kun je eigenlijk niet volhouden''.

Bron ► https://luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/klm-hielp-nazis-bij-vlucht-naar-argentinie-video


Van één van onze verslaggevers (Rinus Verhagen):


In een krantenartikel uit 2007 staat dat Buitenlandse Zaken in 1948 niets heeft gedaan om te voorkomen dat hooggeplaatste nazi's met de KLM naar Argentinië vlogen.

Dat bleek uit een brief van de Amerikaanse ambassade.


De KLM hielp NAZI'S te vluchten naar Argentinië!


De omgeving van Bariloche was een soort Zwitsers-Duitse enclave in Argentinië.

Beelden van de houten alpenhuizen in de Argentijnse bergen konden gemakkelijk verward worden met die uit de Alpen. De Zorreguietas hadden een vakantiehuis in de Cerro Catedral en Máxima bracht hier een belangrijk deel van haar jeugd door.


Van Duits bloed


Later ging Máxima werken bij de bank Dresdner Kleinwort Benson en vervolgens bij de Deutsche Bank in New York. Blijkbaar is er een voorkeur voor Duitse zaken. Zij werkte daar als vice-president van Emerging Markets en vice-president van Institutional Sales. Direct na haar studie was zij ook vice-president van Latijns-Amerikaanse Institutional Sales bij de HSBC bank.

‼️ Niemand wordt direct na zijn afstuderen vice-president, tenzij hij of zij invloedrijke connecties heeft ‼️


Zowel Máxima als Willem-Alexander zijn van Duitse afkomst en delen dezelfde voorvader Pieter Halbach (1634 - 1686), een landheer uit het Duitse stadje Kradenholl.

De aristocratische familie Halbach vestigde zich in het begin van de 19e eeuw in Zuid-Amerika via Franz Halbach, de Pruisische ambassadeur in Argentinië. Als DNA-onderzoek deze genetische oorsprong bevestigt, zou dat betekenen dat zij (verre) familieleden van elkaar zijn.


Naziverleden en betrokkenheid bij voetgangersnetwerken


Al deze connecties zijn niet zo toevallig en onschuldig als ze lijken.

Zeker niet als we het in een groter perspectief plaatsen wat er gebeurde tijdens Project Paperclip na de oorlog en tijdens de Vuile Oorlog in Argentinië.

Het is algemeen bekend dat zowel prins Bernhard als prins Claus, de grootvader en de vader van de huidige koning, banden hadden met de nazi's, maar tegelijkertijd lijkt dit diep in het collectieve geheugen te zijn weggezonken.

Stamboom Willem-Alexander en Máxima