Vertaal deze pagina naar:

ROB SCHOLTE ONTSPRINGT DANS OPNIEUW!

09-04-2021

Ook het Amsterdamse Gerechtshof verbiedt de veiling van zijn Kunstcollectie


Rob Scholte hoopt zijn kunst weer in beheer te krijgen, zodat hij onder andere tentoonstellingen kan houden


Den Helder - De Kunstcollectie van Rob Scholte mag van het Amsterdamse Gerechtshof nog niet worden geveild. Hoewel er nog geen officiële uitspraak ligt, zal het daar volgens Voorzitter Mr JC Toorman op neerkomen.

Voor de gemeente Den Helder is dit de zoveelste klap. De gemeente wilde in september vorig jaar al tot veiling overgaan, maar daar stak de Voorzieningenrechter een stokje voor. In eerste instantie, omdat een andere schuldeiser, het vorige Advocatenkantoor, dat Rob Scholte vertegenwoordigde, eerder toestemming had om openbaar te verkopen. Scholte is Friedberg & Mahn Advocaten uit Amsterdam zo'n 375.000 euro schuldig wegens onbetaalde rekeningen.

Lees verder op de onderstaande website ►

https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-rob-scholte-ontspringt-dans-opnieuw-amsterdams-gerechtshof-verbiedt-veiling-kunstcollectie-hedzer-faber-wethouder-heleen-keur-legt-werk-per-direct-neer/



Wie is Rob Scholte?

Rob Scholte is één van de belangrijkste Nederlandse schilders. Zijn werk is omstreden. Scholte is een beeldenmaker. Hij ordent en plaatst beelden uit de massamedia en uit zijn eigen omvangrijke archief in een nieuwe context. Via Documenta in Kassel (1987) en het inrichten van het Nederlands paviljoen van de Biënnale in Venetië (1990) krijgt hij internationale bekendheid. Van 1993 tot 1999 is Scholte docent aan de kunstacademie van Kassel. Zijn werk wordt nationaal en internationaal getoond in galeries en musea.

In 1994, als meest toonaangevende en best verkopende Nederlandse kunstenaar, verliest hij bij een bomaanslag beide benen. Ondanks zijn handicap voltooit hij in 1995 een gigantische muurschildering in het Japanse Nagasaki. Daarna verhuist hij naar Tenerife en later naar Antwerpen. In 2003 keert hij terug naar Nederland.

In 2013 krijgt hij de kans zich tijdelijk in een leegstaand postkantoor in Den Helder te vestigen. Hij begint er het Rob Scholte Museum; een bruisend kunst museum, een vrijplaats met mentaliteit waar verrassingen te zien zijn en waar nieuwe collecties ontstaan.

Lees verder op de onderstaande website ►

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/rob-scholte-museum-tijdelijk-gesloten.html


Een kijkje in het leven van Rob Scholte

Rob Scholte verloor zijn beide benen bij een ontploffing van een bom onder z'n auto op 24 november 1994. De dader is nooit gepakt. Volgens iedereen is er sprake van een persoonsverwisseling, maar Scholte weet inmiddels wie de daders zijn. Een mislukte afrekening, of de liquidatie van het postmodernisme?

Rob Scholte heeft de dader vergeven, maar vroeg zich, in een interview in de Volkskrant in 2017 wel af: heeft de dader zichzelf vergeven?

'Ik ben nooit cynisch geworden, ik ben nooit bitter geworden, ik heb nooit gehaat. Ik vind wel dat je het moet toestaan: je hebt recht op wrok en op verontwaardiging. Maar je kunt ervaringen alleen sublimeren als je begrijpt dat alles uiteindelijk een projectie van jezelf is: degene die jou iets heeft aangedaan, dat ben jij ook. En dan is het niet meer dan normaal dat je vergeeft. Vergeven is de kunst van leven. Dat is namelijk het moeilijkste wat er is, en wat het merendeel van de mensen niet kan opbrengen.'

Wie zichzelf vergeeft, vergeeft de ander. Scholte heeft precies dat gedaan en overwint daarmee het stigma.

In Den Helder werd het Rob Scholte Museum op 16 april 2018 op last van de burgemeester door de politie ontruimd. Scholte werd uit het pand gezet waar hij naast zijn museum ook zijn atelier openstelde, en met zijn gezin woonde. Rob Scholte ziet dat als een grotere aanslag - op hem, op zijn gezin - dan de bom 25 jaar geleden.

Op zijn website komen zeer uiteenlopende onderwerpen voorbij. Alles wat hem overkomt - en is overkomen - wordt ongecensureerd afgedrukt (context is immers alles): van krantenberichten over het Rob Scholte Museum in Den Helder waarin hij tot 16 april 2018 met zijn gezin werkte en woonde, tot interviews uit vroegere jaren. De website fungeert in zekere zin als zenuwcentrum, als spiegel voor de wereld. Website ► https://robscholtemuseum.nl/


Lees verder over het leven van Rob Scholte op de onderstaande website ►

https://www.oscarvangelderen.nl/post/Vergeven-is-de-kunst-van-leven--over-Rob-Scholte-N207.html