Vertaal deze pagina naar:

DROMEN WORDEN WERKELIJKHEID!

09-03-2025

Geplande tunnel die Tanger moet verbinden met Spaanse Punta Paloma.

Na 45 jaar van plannen en wachten lijkt het ambitieuze project om Spanje en Marokko met een onderzeese tunnel te verbinden eindelijk in een stroomversnelling te komen.

Bron afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Straat_van_Gibraltar
Bron afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Straat_van_Gibraltar

Het Spaanse bedrijf Herrenknecht Ibérica, bekend om zijn expertise in tunneltechnologie en het leveren van enkele van de grootste boormachines ter wereld, heeft een contract binnengehaald om een ​​haalbaarheidsstudie uit te voeren voor het permanente verbindingsproject tussen Marokko en Spanje.

De geplande tunnel, die Tanger moet verbinden met het Spaanse Punta Paloma, heeft een geschatte voltooiingskost van € 6 miljard, waarbij de haalbaarheidsstudie naar verwachting in juni 2025 moet zijn afgerond.

Straat van Gibraltar

De Straat van Gibraltar (Spaans: estrecho de Gibraltar, Arabisch: مضيق جبل طارق), is de zee-engte tussen Marokko (Afrika) en Spanje (Europa). De breedte is 14 tot 44 km, de lengte circa 60 km en de grootste diepte 900 m. Deze zee-engte is genoemd naar de rots op het meest zuidoostelijke landpunt, Gibraltar.

Bron satellietfoto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Straat_van_Gibraltar
Bron satellietfoto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Straat_van_Gibraltar
Straat van Gibraltar met links Europa (Spanje) met achteraan de rots van Gibraltar. Afrika (Marokko) is rechts. Bron: NASA
Straat van Gibraltar met links Europa (Spanje) met achteraan de rots van Gibraltar. Afrika (Marokko) is rechts. Bron: NASA
Als de tunnel eenmaal klaar is, zou de reistijd tussen Afrika en Europa worden teruggebracht tot slechts enkele minuten, waardoor het mogelijk wordt om letterlijk van het ene continent naar het andere te lopen.

Wat mij betreft is dit project zowel baanbrekend als visionair. Het heeft het potentieel om de connectiviteit tussen Afrika en Europa te revolutioneren, handel, toerisme en culturele uitwisseling te verbeteren en tegelijkertijd de reistijden drastisch te verkorten. Het brengt echter ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee, waaronder technische complexiteit, milieueffecten en geopolitieke overwegingen. Als het succesvol wordt geïmplementeerd, zou het een mijlpaal zijn in de techniek en internationale samenwerking.

#factfusion  #difyouknow

Bron bericht: https://www.facebook.com/photo/?fbid=617245217775008&set=a.121989997300535

Onderzeese tunnel tussen Spanje en Marokko krijgt vorm

Geschreven door Else Beekman 27/01/2025

Na 45 jaar van plannen en wachten lijkt het ambitieuze project om Spanje en Marokko met een onderzeese tunnel te verbinden eindelijk in een stroomversnelling te komen. Het plan voorziet in een hogesnelheidstreinverbinding (AVE) tussen Punta Paloma in Cádiz en Punta Malabata bij Tanger.

Nieuwe technische en diplomatieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat de langverwachte onderzeese verbinding onder de Straat van Gibraltar weer op de agenda staat. De heropleving van het project is grotendeels te danken aan de inspanningen van de Spaanse minister van Transport, Óscar Puente. Hij heeft de contacten met Marokko nieuw leven ingeblazen. Sindsdien werken beide landen samen aan een haalbaar plan. Aan Spaanse zijde is de leiding in handen van de Sociedad Española de Estudios para la Comunicación Fija del Estrecho de Gibraltar (Secegsa). Hun Marokkaanse tegenhanger, de Société Nationale d'Études du Détroit de Gibraltar (SNED), is eveneens nauw betrokken bij de voorbereiding.

Het voorlopige ontwerp omvat een tunnel die zowel passagiers als vrachtverkeer met hogesnelheidstreinen kan vervoeren. In een latere fase wordt gedacht aan een tweede tunnel voor gescheiden verkeersstromen in tegengestelde richtingen. Dit project belooft een snellere verbinding tussen Europa en Noord-Afrika dan de enige die er nu is per veerboot. Eveneens zal het een aanzienlijke boost opleveren voor de handel en het toerisme in de regio's waar de tunnel uitkomt in beide landen.

Technische haalbaarheid

Hoewel het project veelbelovend is, wijzen experts op diverse argumenten die de haalbaarheid van een tunnel tussen Spanje en Marokko in twijfel trekken. Een van de grootste zorgen betreft de sterke oceaanstromingen in de Straat van Gibraltar. Die kunnen de constructie en het onderhoud aanzienlijk bemoeilijken. Daarnaast vormt de seismische activiteit in het gebied een groot veiligheidsrisico, zowel tijdens de bouw als bij het gebruik van de tunnel. Ook wordt gewezen op de enorme kosten die met het project gemoeid zijn. Die maken het onzeker of het project op lange termijn economisch rendabel zal zijn. Bovendien vrezen milieuorganisaties voor de impact op het kwetsbare ecosysteem van de Straat. Dat zou schade kunnen oplopen door de grootschalige infrastructuurwerken.

Ondanks deze argumenten onderzoekt het bedrijf Herrenknecht Ibérica nu grondig de technische haalbaarheid van een tunnel onder de Straat van Gibraltar. Deze dochteronderneming van het Duitse bedrijf Herrenknecht heeft eerder indrukwekkende tunnelprojecten gerealiseerd. Daaronder de M-30-tunnels in Madrid en de onderzeese verbinding onder de Bosporus in Turkije.

Een van de grootste uitdagingen lijkt nu de 'Umbral de Camarinal' te vormen. Dit is een onderzeese drempel van zo'n 25 kilometer breed en tot 300 meter diep met complexe bodemstructuren. Het huidige contract met Herrenknecht, ter waarde van 296.000 euro, richt zich volledig op een haalbaarheidsstudie. Dit onderzoek biedt cruciale inzichten voor de verdere planning van het project en moet in juli 2025 afgerond zijn.

Veiligheid en planning

Een belangrijke stap in het project was het plaatsen van vier onderzeese seismometers om de aardbevingsactiviteit in het gebied te monitoren. Dit contract wordt nu onder toezicht van de Spaanse marine uitgevoerd. De metingen vinden plaats tussen april en september 2025, wanneer de weersomstandigheden optimaal zijn.

De aanvankelijke verwachting dat de tunnel in 2030 zou worden geopend, lijkt te optimistisch. Beide landen zetten in op dat jaar omdat zij samen met Portugal het WK voetbal 2030 organiseren. De tunnel zou bij het vervoer van voetbalteams en publiek goed van pas komen. Experts schatten echter dat de infrastructuur pas op zijn vroegst rond 2040 operationeel kan zijn, gezien de complexiteit en de langdurige voorbereidende fase.

Tunnelwens kent lange geschiedenis

Sinds Marokko en Spanje in 1979 voor het eerst een gezamenlijke intentieverklaring over de onderzeese tunnel tekenden, passeerden al talloze voorstellen de revue. Deze liepen echter allemaal vast in onduidelijkheid. Op 24 oktober 1980 werden de publieke ondernemingen SNED in Marokko en Secegsa en Cetmo in Spanje opgericht om de zaak te bespoedigen. Sindsdien waren alle activiteiten gericht op de studie van de complexe fysieke omstandigheden van de Straat, technologische ontwikkelingen, handelsstromen en de financiële haalbaarheid van deze immense uitdaging. Onder meer tien maritieme boringen hebben inmiddels de complexe kenmerken van het instabiele zeegebied bevestigd. De enige duidelijke uitkomst van alle onderzoeken en het gespendeerde publieke geld is dat een brug of een tunnel liggend op de zeebodem uitgesloten lijkt. Betrokken ingenieurs blijven vertrouwen op nieuwe perspectieven voor de materiële uitvoering van het project. Voornamelijjk op basis van de technologische vooruitgang in de tunnelindustrie.

Lees ook: Blijkt tunnelproject tussen Spanje en Marokko miljoenen kostend luchtkasteel?

Lees ook: Spanje en Marokko herstarten tunnelproject in Straat van Gibraltar

Bekijk ook: VS wil herstart van tunnel tussen Spanje en Marokko

Bron: https://inspanje.nl/onderzeese-tunnel-tussen-spanje-en-marokko-krijgt-vorm/

ONZE NIEUWSTE ARTIKELEN