Vertaal deze pagina naar:

DE ZILVERVLOOT

14-05-2025

De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628. (bron)

Door Dienie Kars │ De Nieuwe Media

Dit artikel kwam tot stand door een trigger van Jan van O. (dank Jan!)

Medodie van de Zilvervloot

Klik op de onderstaande paarse link om de melodie te beluisteren.

Wie is Piet Hein?

Pieter Pietersen Heyn (zie foto), meestal Piet Hein genoemd (Delfshaven, 25 november 1577 – 17 juni 1629, Nabij Oostende op de Noordzee) was een Nederlandse luitenant-admiraal en commandant van de West-Indische Compagnie. Hein is vooral bekend van de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628, maar vond zelf dat hij voor zijn eerdere wapenfeiten te weinig erkenning kreeg.

Jeugd, gevangenschap en VOC-tijd

Piet Hein werd geboren in 1577 in het bij Delft behorende Delfshaven als zoon van de schipper Pieter Corneliszoon Hein (-1623) en Neeltgen Claeszdochter. Van Piet Heins jeugd is weinig bekend, behalve dat hij kennelijk leerde lezen en schrijven en dat hij drie jongere broers had, Jacob, Simon en Cornelis, die allen koopman werden. In 1598 raakte hij – samen met zijn vader – in Spaanse gevangenschap. Hein werd ingezet als een galeislaaf (roeier) in de vloot van Ambrosio Spinola, gelegen bij Sluis. Hij kwam pas vrij in 1602 bij een uitwisseling van gevangenen.

In Heins latere leven heeft hij op verschillende momenten aangegeven dat hij medelijden voelde voor Afrikaanse en inheemse slaafgemaakten. Hij was kritisch over de manier waarop zij door Europeanen werden behandeld. Waarschijnlijk zijn zijn ervaringen als galeislaaf van invloed geweest op zijn visie op slavernij.

In 1603 raakte Hein als schipper van de Kleine Neptunus opnieuw gevangen en werd hij opgesloten in het fort van Havana. Omdat in het vaderland zijn lot onbekend was, liet koopman Jan Gerritszoon Meerman zijn schipper op de Wassende Maen, in 1605 op handelsreis naar Cuba, speciaal informatie inwinnen. In 1607 was Hein terug, maar het is niet overgeleverd hoe en wanneer. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein_(zeevaarder))

Onder deze video is de volgende tekst te lezen:

'De meeste Nederlanders weten wel wie Piet Hein is. Maar dat de Zilvervloot aan de andere kant van de wereld, in het Caraïbisch gebied bij Cuba, door Piet Hein veroverd werd, is maar bij weinig mensen bekend. Jort en Pieter Jan laten zien hoe uitgekiende strategie, maandenlange voorbereiding, goed zeemanschap en een portie geluk hebben geleid tot een legendarische overwinning op de Spanjaarden.'

Informatie volgens Wikipedia

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvervloot)

De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628.

Het scheepvaartverkeer tussen Spanje en de Nieuwe Wereld kende een jaarlijks terugkerend patroon. De schepen vertrokken vanuit Sanlúcar, bij Sevilla, in de maand mei. Via de Monapassage bereikten ze de Caraïbische Zee. Hier splitste de vloot, maar het grootste deel voer verder naar Veracruz in Mexico. In augustus vertrok een tweede vloot uit Spanje. Zij voeren een meer zuidelijke koers en kwamen via de Kleine Antillen de zee binnen. De meeste schepen hadden Nombre de Dios als eindbestemming. Hier werden de Spaanse goederen uitgeladen en werd het zilver geladen voor de thuisreis. De vloot vertrok naar Cartagena, hier was een beschutte en goed beveiligde baai waar de schepen proviand konden inslaan.

Internationale handelsroutes: wit zijn Spaanse routes en blauw van Portugal
Internationale handelsroutes: wit zijn Spaanse routes en blauw van Portugal

Zilvervloot

De zilvervloot, of La Flota de Indias, bestond dus uit twee vloten. De ene vloot, de terra firma, kwam van de kust van Panama, waar zilver uit Potosí en andere waardevolle lading werd geladen die vanaf de Grote Oceaan eerst naar Panama-Stad en van daaruit met muildieren verder over de bergen van de Panamese landengte naar de oostkust was vervoerd naar Nombre de Dios. De andere vloot, de St-Jacobsvloot, kwam van Mexico (San Juan de Ulúa) en Honduras. In Havana werden de vloten bijeengevoegd om gezamenlijk naar Europa te varen.

Het konvooi werd vanaf 1526 georganiseerd vanuit Sevilla waar een handelsgilde, het Casa de Contratación, het privilege had op de handel van en naar Amerika. Vanaf 1543 was het verplicht dat alle zilverschepen zwaarbewapend waren. Meestal nam men daarvoor het nieuwe en wendbare galjoen-type. De waarde van het vervoerde zilver was gigantisch; eerst zo'n 12 miljoen dukaten per jaar, maar eind 16e eeuw groeiend tot 25 miljoen dukaten. De opbrengst vormde het leeuwendeel van de Spaanse koloniale winst en het zilver was de motor achter de wereldhandel op Azië. In 1595 werd Manilla de hoofdstad van de Filipijnen. De stad werd het centrum van de Spaanse trans-Pacifische handel. De Manillagaljoenen voeren beladen met zilver en andere edelmetalen van Acapulco naar Manilla, om daar specerijen, porselein, zijde en andere waardevolle goederen uit Zuidoost-Azië te kopen bedoeld voor de Europese markt.

Een dergelijke rijkdom trok allerlei piraten en kapers aan, maar het lukte hen maar zelden om iets te onderscheppen; gedurende het bestaan van het konvooisysteem zou maar zo'n vijf promille van de transportschepen in vijandelijke handen vallen. Een vroege en vasthoudende kaper was de Engelsman Francis Drake. In 1573 overviel hij het landtransport over de landengte van Panama en in 1578 onverwachts aan de westkust van Zuid-Amerika een klaarliggend zilverschip wegkaapte — waarna hij moest ontsnappen door de hele wereld rond te varen. In 1583 lag hij met een vloot in hinderlaag voor Sevilla, zij het zonder succes. De enige die ooit een hele deelvloot met zilver en al zou veroveren was Piet Hein.

De zilvervloot van 1628

Zie Slag in de Baai van Matanzas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Piet Hein maakte namens de West-Indische Compagnie (WIC) in 1626 een plan om de zilvervloot te kapen, en de kostbaarheden naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te verschepen. De Republiek was op dat moment verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. "Zeeroverij" in opdracht van een staat (kaapvaart) was in die jaren heel gebruikelijk en legaal. In 1624 probeerde Jacques l'Hermite een zilvervloot te veroveren voor de kust van Peru. Alhoewel de Nederlanders goed geïnformeerd waren, kwam hij enkele dagen te laat.

In 1627 pleegde Piet Hein twee kleinere kaperijen in Allerheiligenbaai, in september 1628 veroverde hij de zilvervloot in de Slag in de Baai van Matanzas (eiland Cuba). De andere vloot vertrok vanaf het huidige Venezuela. De halve vloot vanuit Venezuela was gewaarschuwd, en bleef buiten bereik. De buit bestond uit 177.000 pond zilver, 66 pond goud, 1.000 parels, 37.375 huiden, 361 kisten suiker, 3.000 zakken indigo en cochenille, kleinere partijen zijde, muskus, amber en bezoar en vele sieraden. De oorlog tegen Spanje kon er een jaar lang mee betaald worden. Schattingen over de huidige waarde van de buit lopen uiteen van € 100 miljoen op basis van de huidige zilverprijs en € 100 miljard op basis van wat er in die tijd met het geld gedaan kon worden. Stadhouder Frederik Hendrik en vlootvoogd Piet Hein kregen een fors aandeel in de buit.[bron?] De kapiteins kregen een gering bedrag. Witte de With, een van de kapiteins, was daarover erg boos.

Het Beleg van Den Bosch door stedendwinger Frederik Hendrik is met geld van de zilvervloot gefinancierd. De WIC keerde dat jaar een record van 50% dividend uit. De vloot werd na een thuisreis die niet zonder moeilijkheden en incidenten verliep begin januari 1629 op de rede van Hellevoetsluis ontscheept. Per paard en wagen werd de buit in zeven dagen naar Amsterdam gebracht. De verovering van de zilvervloot was niet alleen een financiële, maar vooral ook een morele overwinning op de Spanjaarden. Merkwaardig is dat ook de bevolking van Madrid opgetogen was, omdat ze hun gehate regering deze nederlaag gunden.

In het jaar 1702 werd er door de Nederlanders opnieuw een zilvervloot gekaapt, ditmaal samen met de Engelsen. Dit gebeurde onder leiding van Philips van Almonde vlak voor de Spaanse kust in de Baai van Vigo. De opbrengst viel echter tegen omdat het meeste zilver al veilig aan land was gebracht.

De Spanjaard Amaro Pargo, kaper en koopman, was begin 18e eeuw een bekende deelnemer aan de zilvervloten
De Spanjaard Amaro Pargo, kaper en koopman, was begin 18e eeuw een bekende deelnemer aan de zilvervloten

Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado (San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, 3 mei 1678 – aldaar, 4 oktober 1747), beter bekend als Amaro Pargo was een Spaanse kaper en handelaar. Hij geldt als een van de bekendste Spaanse kapers gedurende de zogenaamde 'gouden eeuw van de piraterij' en was een belangrijk Spaanse persoonlijkheid in de 18e eeuw. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amaro_Pargo)

Lied De Zilvervloot

De verovering van de zilvervloot was niet alleen een financiële, maar vooral ook een morele overwinning van de Republiek. Piet Hein werd in de negentiende eeuw (1844) geëerd met lied De zilvervloot, gecomponeerd door J.J. Viotta, dat tegenwoordig nog steeds gezongen wordt, zij het niet altijd met de tekst van J.P. Heije. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_zilvervloot)

Trivia

  • Van 1958 tot 1991 was de Zilvervlootrekening de naam van een spaarvorm voor jongeren volgens de Jeugdspaarwet.

S L U I S

Sluis (stad)

De Slag bij Sluis was een zeeslag op 24 juni 1340 tussen koninkrijk Engeland en koninkrijk Frankrijk. Koning Eduard III van Engeland bracht met zijn leger op Sint-Jansavond de Franse vloot tot zinken ter hoogte van de monding van het Zwin bij Sluis. 

Sluis is waarschijnlijk omstreeks 1270 ontstaan rond een 'registratiekantoor' voor tolgelden en had van oorsprong de naam Lamminsvliet. In 1324 kreeg Sluis echter zijn huidige naam. De stad heeft haar ontstaan te danken aan het verzanden van het Zwin. Hierdoor werd de rechtstreekse verbinding van de belangrijke handelsstad Brugge met de zee geblokkeerd en werd Sluis de belangrijkste voorhaven van Brugge. Tussen 1278 en 1290 verhief zijn heer Gwijde van Dampierre, het tot 'franche wille' en na zijn dood werd zijn zoon, Jan I van Namen, heer van de stad. In 1290 kreeg het dorp al stadsrechten en door haar strategische ligging werd de stad in 1382 een vestingstad. In 1340 had in de monding van het Zwin reeds de Slag bij Sluis plaatsgevonden, die de opmaat tot de Honderdjarige Oorlog vormde. In 1385 werd gestart met de bouw van het Kasteel van Sluis, dat tijdens de Franse inval in 1794 zwaar beschadigd werd en definitief gesloopt in 1820. Aan de overzijde van het Zwin bouwde Jan zonder Vrees in 1405 de Toren van Bourgondië, waardoor de haven kon worden afgesloten met een ketting.

De Inname van Sluis in 1604 door Maurits van Oranje.
De Inname van Sluis in 1604 door Maurits van Oranje.

Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Sluis een belangrijke rol als vestingstad. In 1587 veroverde de hertog van Parma de stad. In 1603 vond een Zeeslag bij Sluis plaats. De Spaanse bezetting duurde tot 1604, toen de Spanjaarden de stad verlieten, waarna Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, de stad in bezit kreeg. Uit deze episode stamt het verhaal van Jantje van Sluis. In 1650 werd de bekende Jodocus van Lodenstein predikant in Sluis.

Hoewel de stad en omgeving nadien nog een rol speelde in de Staats-Spaanse Linies was het verder slechts een onbetekenend stadje geworden. Op 27 juli 1794 begon een beleg door de Fransen. Op 25 augustus van hetzelfde jaar gaf de stad zich over, mede door ziekte van de verdedigers.

In 1858 kwam de Damse Vaart gereed, waardoor schepen van Sluis naar Brugge konden varen. In 1940 werden echter de sifons van het Leopoldkanaal en het Kanaal van Schipdonk verwoest en nimmer hersteld, waardoor de scheepvaart over de Damse Vaart onmogelijk was geworden.

Vanaf 1887 had Sluis tramverbindingen richting Draaibrug (en verder naar Breskens en Maldegem) van de Stoomtram-Maatschappij Breskens - Maldeghem (SBM). In 1890 kwam er een verbinding bij van de NMVB naar het West-Vlaamse Westkapelle met aansluitingen naar Brugge en Knokke. Deze lijn werd in 1930 geëlektrificeerd en opgeheven in 1951. Dit was de laatste grensoverschrijdende tramlijn tussen Nederland en België.

Vanaf 1926 was er ook een tramlijn Breskens - Sluis (via Cadzand). Vanaf 1 augustus 1948 werd het reizigersvervoer gestaakt, in september 1949 werd ook het goederenvervoer stilgelegd en de tramsporen opgebroken. Sinds 1948 wordt het vervoer verzorgd door busdiensten.

In het begin van de 20e eeuw kwamen diverse Franse kloosterorden naar Sluis, en familiebezoek aan leerlingen die op internaten zaten werd de oorzaak van het feit dat de winkels vanaf 1908 ook op zondag geopend werden, wat zo bleef en geleidelijk aan steeds meer Belgisch winkelpubliek trok.

Tijdens geallieerde bombardementen op 11 oktober 1944 als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werd Sluis grotendeels verwoest. Daarbij kwamen 61 mensen om. De Duitsers die zich op en in de omwalling hadden verschanst bleven ongedeerd. Op 1 november 1944 werden dezen aangevallen door het Canadese North Shore Regiment en gaven zich uiteindelijk over, waarmee Sluis was bevrijd.

Na de oorlog werd de stad herbouwd in traditionalistische stijl.

Portaal (Portaalicoon) Nederland
Portaal (Portaalicoon) Nederland

Portaal:Nederland

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 1815. Voor 1815 was Nederland al korte tijd (1806-1810) een koninkrijk ten tijde van het napoleontische koninkrijk Holland. Tot 1795 was Nederland een republiek, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit was destijds een van de weinige republieken. Aan het hoofd stond een stadhouder. De zoon van de laatste stadhouder werd in 1815 tot koning Willem I gekroond. Alle Nederlandse koningen stammen af van het geslacht Oranje-Nassau, waarvan ook de meeste stadhouders afkomstig waren. Sinds 2013 is koning Willem-Alexander het staatshoofd.

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nederland)
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nederland)

De hoofdstad van Nederland is Amsterdam. Alhoewel Den Haag al vanaf 1584 de zetel van de regering en de woonplaats van de vorst is, geldt Amsterdam toch als hoofdstad van Nederland, omdat dit geregeld is in de Nederlandse grondwet. Amsterdam heeft dan ook de functie als koningsstad; behalve de stad waar de inhuldiging van de koning plaatsheeft, is Amsterdam ook vaak de locatie voor koninklijke huwelijken en voor de jaarlijkse koninklijke nieuwjaarsreceptie. Ook heeft Amsterdam een relatief belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis gespeeld. Vanaf het eind van de 16e eeuw groeide Amsterdam uit tot de grootste stad van Nederland en het belangrijkste centrum van handel, economie, cultuur en financiën; een positie die de stad tot op vandaag heeft weten te behouden.

Zodra de echte en verborgen geschiedenis gaat doordringen tot de blanke Nederlanders gaan we een beter leven tegemoet, mits je een goed mens bent gebleken.

Geert Wilders presenteert zijn brede programma voor een beter Nederland. Doel: het land teruggeven aan de burger en een frontale aanval starten op de elite. Wilders bepleit in zijn onafhankelijkheidsverklaring een aantal stevige maar faire maatregelen, die Nederland weer moeten maken zoals ons land bedoeld is: vrij, welvarend en onafhankelijk.

ONZE NIEUWSTE ARTIKELEN

Ja, natuurlijk verwacht de regering tegenstand! Waarom wordt anders het Binnenhof tot onneembare vesting omgebouwd?! Duh! Het is allemaal al uitgedacht! Outsmarten is het enige wat we kunnen doen!

Koningin Beatrix organiseerde feesten voor het martelen, verkrachten en doden van kinderen in het openbaar. Haar echtgenoot, Kees van Korlaar, richtte samen met zijn drie broers het Octopus Syndicaat op, dat kinderen ontvoerde voor de feesten.

Den Haag - De brief die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema naar het kabinet gaat sturen over de situatie in Gaza zou beantwoord moeten worden met een ontslagbrief. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders tegen De Telegraaf. "Ze wakkert Israël-haat aan op deze manier als burgemeester. Dat is zeer kwalijk na de eerdere Jodenjacht in haar stad."

Syrië tekent baanbrekende overeenkomst met Trump – levert olievelden, ISIS-gevangenissen, volledige controle over vredesbesprekingen en militaire coördinatie op, en sluit zich aan bij QFS onder Trumps bevel!

Geert Wilders (als natuurlijk persoon) heeft vanaf 31-03-2005 (al ruim 20 jaar lang) vanuit de gemeente 's-Gravenhage (vanuit het Vredespaleis, waar het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties statutair zit gevestigd en waar ook het Internationaal Strafhof statutair zit gevestigd) niet alleen een volledige "...

DE ZILVERVLOOT

14-05-2025

De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628. (bron)

De Nederlander Bartholomeus van Robbemond had nooit kunnen dromen dat zijn leven compleet zou veranderen aan het einde van zijn reis, toen hij in 1714 op zoek ging naar de legendarische Dolk van Batavia.