Vertaal deze pagina naar:

VEEL POLITIEMENSEN MOETEN DE KOMENDE TIJD OPNIEUW KEUZES GAAN MAKEN VOOR DE TIJD DIE KOMEN GAAT!

08-12-2022

Welke belangrijke lessen kunnen wij leren uit de razzia op 07-12-2022 in Duitsland?


Klik op de onderstaande button voor meer info.

De bezetting door Nazi-Duitsland in WO-2 bracht veel politiemensen in een moeilijke situatie!


Aan de ene kant moest hij of zij Duitse bevelen opvolgen en aan de andere kant was er het belang van het Nederlandse volk. Dat bracht lastige dilemma's met zich mee. Welke keuzes maak je dan als agent? Welke rol spelen omstandigheden en welke rol speelt je eigen morele kompas? Tussen collaboratie (Zwart), verzet (Wit) en aanpassing (Grijs) blijken heel wat gradaties te vinden.


Wat kun je leren van deze lastige morele dilemma's in je werk hier en nu?

De film is gebaseerd op de tentoonstelling "Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog". Deze tentoonstelling, in 2018 en 2019 te zien in het PIT Veiligheidsmuseum en op politielocaties, kwam mede tot stand door onderzoekers politiegeschiedenis van de Politieacademie.

Aan de hand van de film kunnen politiestudenten en docenten praten over morele keuzes in hun (politie)werk. In de film worden 5 fasen van de oorlog onderscheiden, deze zijn ook los te bekijken. De tentoonstelling bevatte ook 5 korte interviews met agenten over morele dilemma's in hun werk. Ook deze films zijn te bekijken.

Reacties onder de video:

"Goed stuk. Actueler dan ooit tevoren...

Ik hoop dat ze deze keer wél de burgers bijstaan. God sta ons bij."


"Mooie uitleg, je ziet dat landveraders geen karakter hebben als het in hun voordeel is dan kiezen ze de kant van de vijand, gaat dit ten onder dan kiezen ze weer de kant die wint. Zo zie je dit weer in deze tijd in politiek en bij de staatsinstelling.

Denk goed na want het is nu weer van toepassing. "

BPOC2020


Een initiatief door en voor burgers - volledig onafhankelijk van overheid, bedrijfsleven en politiek.


Politieverhoren

Sinds december 2020 doet de BPOC2020 onderzoek naar het politiegeweld in Nederland.


Speciaal rapport politieverhoren

Met het toenemen van het aantal demonstraties tegen de coronaregels, en de aanscherping van de maatregelen, neemt ook het politiegeweld tegen demonstranten en overtreders van de maatregelen hand over hand toe.

De BPOC2020 heeft besloten een apart onderzoek in te stellen naar de proportionaliteit van het geweld, en de sfeer en cultuur binnen het politiekorps. Voor dit onderzoek zijn inmiddels 56 politiefunctionarissen gehoord, waarvan u hier elke dag een nieuwe letterlijke (!) transcriptie aantreft.

De beelden van de verhoren zijn in bewaring gegeven bij een notaris die kan verklaren dat de transcripties op waarheid berusten. Dit in geval er in de toekomst een onafhankelijk en voor de betrokken functionarissen veilig onderzoek zal plaatsvinden. Van het onderzoek naar het politiegeweld en de cultuur binnen het politiekorps zal een apart rapport verschijnen.

Verhoren ► https://bpoc2020.nl/verhoren/politieverhoren/